מבט גלובלי על תחזית המטבעות 10.10.2017 - פריקו

מבט גלובלי על תחזית המטבעות 10.10.2017

דולר שקל

חופשת החגים תורמת לצמצום במספר הפעילים ובירידה בנפחי המסחר. היצואנים מוכרים לתשלומי שכר והוצאות בשקלים והקונים לא נראים בהיקפים משמעותיים דבר התומך בייסוף השקל. פעילות היד הנעלמה (ניתן לצפות שאלו פקדי ממשל ישראלים) לצד פעילות טכנית של סוחרי ה"אלגו" (מערכות מסחר מבוססות אלגוריתמים) תורמים לתנודות בשער הדולר/₪ בתחום 3.5050-3.5350 ₪ לדולר. תהליך תיקון השערים ביאן היפני, בליש"ט, באירו ובפר"ש כאשר המטבעות נחלשו אל מול הדולר ומנגד הדולר הנחלש אל מול השקל מהלך שגרר לייסוף השקל אל מול השער הנומינלי האפקטיבי. מהלך שהוא תוצאה מפעולת "מספריים" בה החלשות מטבעות הסחר של ישראל (מטבעות השער הנומינלי האפקטיבי) אל מול הדולר לצד ייסוף השקל אל מול הדולר יצרו פעולה כפולה ומצטרפת של ייסוף מהלך המאותת לבנק ישראל על הצורך לעמוד על המשמר ובמקרים חריגים אף להתערב במסחר המטבעי. זעקת התעשיינים הנתקלת בשינוי סדר עדיפות ובעידוד הצריכה ופעילות סקטור השירותים על פני עידוד התעשייה, אינה צובעת בצבעי ורוד את עתיד היצוא התעשייתי וחמור עוד יותר מאתגר את הסחר המקומי המאוים ביבוא זול אשר יתחרה בתעשייה המקומית.

חברות ההי-טק הפועלות בסביבה דולרית חייבות להיערך לקראת המשבר הצפוי עם חולשת הדולר. הערכות באוצר לצד הקצאת משאבים, תומכים בפוטנציאל בטווח הקרוב בהתאוששות הביקושים לדולר. כפי שפירטנו בעבר להכרזת בכירים במשרד הכלכלה בדבר הכוונה לפעול לרכישת מט"ח בין היתר באמצעות פעילות החשב הכללי ובנק ישראל השפעה עקיפה התורמת למשנה זהירות ולצמצום מינורי בעודפי הצע המט"ח מצד פעילים מקומיים.

להערכתנו לא צפוי שינוי בריבית השקל השנה, השינוי הצפוי יהא בחצי הראשון של שנת 2018 !.

בשלב הנוכחי נדרשים משרדי הממשלה ובראשם האוצר ובנק ישראל לעקוב בדריכות אחר המגמה ולהתערב במקרה של חולשה קיצונית של הדולר אל מול השקל כגון בירידה לרמות שפל חדשות מתחת לרמת 3.40 ש"ח לדולר.

על רקע עודף האופטימיות בהחזקת אירו מצד משקיעים יש לקחת בחשבון אפשרות כי בטווח הקצר יחול מצב של תיקון שערים משמעותי דהיינו האירו ייחלש אל מול הדולר (התחזקות הדולר תבא לידי ביטוי גם במדד ה- DXY המיצג 6 מטבעות אל מול הדולר ובהם האירו 56%, הקנדי, הליש"ט 12%, השוודי, הפר"ש והיפני 14%), במקרה של החלשות דומה גם במטבעות נוספים המרכיבים את סל מטבעות השער הנומינלי האפקטיבי תידרש התערבות מוקדמת עוד יותר שכן שער נמוך פוגע קשות במשק. חוסנו של השקל פוגע בתעשייה המתקשה להתמודד בזירה המקומית והגלובלית עם יבוא זול ומתחרה המאיים על קיומה. כפי שפירטנו רבות בעבר, להערכתנו במבט לטווח בינוני – ארוך פוטנציאל התאוששות המטבעות אל מול הדולר צפוי למתן  פוטנציאל של ייסוף בשער השקל שכן קצב התנועה בזירת המטבעות/דולר הינו לרוב מהיר מזה שבמישור הדולר/שקל. בזירה הגלובלית, בארה"ב – נתונים המעידים על האטה בפעילות הכלכלית לעומת קצב התאוששות מרשים בכלכלת גוש האירו ועימה צמצום רכש האג"ח של ה ECB תרמו לביקוש למטבעות מרכזיים בסל השער הנומינלי האפקטיבי כאירו, היואן הסיני והפר"ש אל מול הדולר.

המשך המגמה החיובית בשוקי ההון עשויה לזמן פעילות גם בזירה המקומית (IPO / A&M) פעילות התורמת לביקוש למט"ח לצורך נדידת הכספים להשקעות מחוץ לישראל. אולם, אי הוודאות בזירה הגלובלית בדגש על הקושי בהרכבת קואליציה בממשלת גרמניה שלאחר הבחירות האחרונות ולאור התחזקות הימין הקיצוני, פוטנציאל המשבר בספרד עם הדרישה הקטלונית לעצמאות ומעל משבר הנטישה של אנגליה מהאיחוד מחייבים תשומת לב ומעקב שכן מדובר בגורמים העשויים לפגוע במגמה החיובית של התאוששות אירופה והכלכלה הגלובלית.

נתונים מהמסחר הבורסאי מלמדים על עודף קיצוני במיוחד של החזקה באירו !!! כעת קיימת התעלמות מהמשברים הפוליטיים בגרמניה ובספרד, נציין כי הדרדרות במשברים שכאלו עשויים לגרור לצניחה בשער האירו ולנסיקת הדולר באופן חלקי אף בזירה המקומית.

להערכתנו אף שבנק ישראל אינו צפוי לעלות את ריבית השקל לפני סוף שנת 2017 בארה"ב הציפייה שבחודש דצמבר תועלה הריבית ב 0.25%, שינוי התורם להרחבת פער הריביות השלילי שבין ריבית הדולר הגבוהה לריבית השקל הנמוכה. התרחבות פער הריביות פוגעת קשות בשווי התמורה המתקבלת ממכירת הדולר בשקלים, להתרחבות פער הריביות השלילי השפעה בולמת על ביצוע פעולות מכירה של הדולר במיוחד בפעולות לטווחים הארוכים.  

להערכתנו בטווח הקצר צפוי כי הדולר ימשיך לנוע בתחום שערים מוגבל תוך התחזקות השקל לעבר רמות הנמוכות מרף ה- 3.50 ₪ לדולר. ואף לעבר תחום 3.46-3.48 ₪ לדולר תחום בו צפוי ביקוש נקודתי. אולם, במבט לטווח הבינוני פעילות מימוש וסגירת עסקאות של סוף שנת כספים לצד אי הוודאות עד להקמת הקואליציה בגרמניה וסמנים לפתרון משבר ספרד ואנגליה, עשויים לתמוך בביקוש לדולר. אין שינוי בהערכתנו לטווח ארוך, כי העודף בחשבון השוטף (2.4 מיליארד ברבעון הראשון ו 2.3 מיליארד $ ברבעון השני), לצד תנועת המשקיעים הזרים לישראל ורמות מחירי האנרגיה הנתונה בטווח שערים 40-70 דולר לחבית נפט מסוג LC תומכים בציפייה לעודפי הצע מט"ח ומורים על פוטנציאל משמעותי בטווח הארוך להיחלשות הדולר אל מול השקל.

גרף דולר/שקל

גרף תחזית דולר/שקל

אירו/דולר

כצפוי האכזבה מתוצאות הבחירות בגרמניה והחשש באשר לחוסנה של הקואליציה שתוקם לצד הקריאה לעצמאות קטלונית ומעל, משבר נטישת אנגליה את האיחוד האירופי כל אלו גררו לתנודות בשער האירו אל מול הדולר בכלל ואל מול הליש"ט בפרט. להערכתנו על רקע האמור, במבט לטווח הקצר – הבינוני, העלייה ברמת אי הוודאות, ההחזקה העצומה והחריגה של משקיעים באירו כאשר בשווקים טרם באה לידי ביטוי ההתאמה בהחזקות לאור פוטנציאל חולשת האירו הגלום באי הוודאות הגוברת !!! תומכים במשנה זהירות עד שתתבהר התמונה בגרמניה ובספרד מהלך הצפוי ברבעון הנוכחי (4Q 2017).

במבט לטווח הארוך, לאירו פוטנציאל התחזקות משמעותי, על רקע, צבר נתונים כלכליים חיובים, המלמדים כי הפעילות הכלכלית באירופה מתאוששת ובמיוחד לאור הנתונים הפחות מרשמים המתפרסמים בארה"ב. למשבר נטישת אנגליה את האיחוד צפויה השפעה בתחומים רבים, אשר טרם באו לידי ביטוי. מגבלות בסחר שבין אנגליה והאיחוד לצד עבר מוסדות פיננסיים מאנגליה למדינות האיחוד האירופי יתרמו מחד לחוסנה של כלכלת מדינות האיחוד האירופי, אולם מאידך יפגעו ביעד יצוא נגיש ומוכר. שלל הצעדים לעידוד הפעילות הכלכלית, הריבית האפסית (הצפויה לעלות), צמצום הצע הכסף עם צמצום/הפסקת רכש האג"ח ע"י הבנק המרכזי האירופי, לצד מחירי חומרי גלם נוחים תורמים לפוטנציאל התאוששות הפעילות הכלכלית באירופה. לשנת 2018 לאירו שער יעד של 1.25 דולר לאירו, רמה המלמדת על הפוטנציאל להמשך התחזקות האירו, אולם על רקע המהלך הגדול שבוצע עד כה, שיעור ההחזקה העצום באירו שאינו עומד במישור אחד עם אי הוודאות הפוליטית, ניתן לצפות לתיקון טכני משמעותי אשר טרם בא לידי ביטוי בטרם ינוע האירו לעבר רמות שיא חדשות.

במבט לטווח הקצר-בינוני לאירו פוטנציאל תיקון שערים, בעוד המגמה של הטווח הארוך נותרה להערכתנו פרו אירו ותומכת בהמשך התחזקות האירו לעבר רמות שמעל לרף ה- 1.26 דולר לאירו. כפי שפירטנו בעבר, לחוסנו של האירו השפעה חיובית על רמות המחירים בשוק האנרגיה, שכן הדלקים נסחרים/מצוטטים בדולר ארה"ב, דבר המותיר בזמן התחזקות האירו אל מול הדולר, גמישות רבה לעליות מחיר הדלקים, בטרם יחושו באירופה את השפעת השינוי במחיר הבסיס הנקוב דולרית. אירופה שהייתה רגילה לסחור באירו של 1.3 ן- 1.5 דולר לאירו אינה צפויה לחוש פגיעה קשה ממהלך ארוך הטווח של התאוששות האירו ומנגד המהלך יתרום לביקושים באירופה ולהתאוששות הכלכלה הגלובלית.

במבט מעשי לטווח הקצר-הבינוני הרי שבמקרה של החלשות קיצונית של האירו ניתן לראות בכך סמן מעודד ליצוא הגרמני והצרפתי לצד ציפייה ללחצים אמריקאים לשמירת תנאי סחר הוגנים. במילים אחרות, חולשת קיצונית באירו תגרור להתערבות ודרישה מגרמניה לפעול לבלימת החולשה הקיצונית מידיי.

גרף אירו/דולר

גרף תחזית אירו/דולר

ליש"ט/דולר

על אף הפעילות הקדחתנית לגיבוש ואישור התנאים להיפרדות אנגליה מהאיחוד האירופי, התנאים טרם הבשילו ונראה כי באנגליה "חוגגים" מוקדם מידיי. אירופה מצפה להקרבה משמעותית של אנגליה במימון פעילות מוסדות האיחוד בתקופה של חברותה באיחוד כתנאי למו"מ על עתיד היצוא  האנגלי לאיחוד האירופי. נתוני המשק האנגלי מורים על ירידה בהשקעות ובביקושים דבר המלמד כי ארוכה הדרך להתאוששות הליש"ט. כפי שפירטנו רבות בעבר להערכתנו לליש"ט פוטנציאל החלשות כנגזרת מיציאת אנגליה מהאיחוד, מהלך שמאיים על עתיד תעשייה והסחר האנגלי  כפי שפירטנו רבות בעבר, להערכתנו, בסביבת שע"ח גבוה (1.35-1.37 דולר לליש"ט) מתקבלים הצעי ליש"ט מצד הגופים הפיננסיים ומנגד עם החלשות הליש"ט זרים שבים להתעניין בשוק הנדל"ן והמניות האנגלי.

הציפייה להסכם הפרדות בעלות של 20 מיליארד בלבד לצד האפשרות של עליה בריבית תרמו לעלייה לעבר רמת 1.36 דולר לליש"ט. הבנק המרכזי בדומה לעמיתיו החל לאותת על שינוי במדיניות ועל עלייה קרובה בריבית הליש"ט. בשלב הנוכחי הצע ליש"ט צפוי ברמות 1.35-1.37 $/£ בעוד במבט לטווח ארוך ולאור ההכרזה על נטישת האיחוד האירופי לליש"ט פוטנציאל חולש אל עבר רמת ה  1.22  $/£ ואף פחות.

גרף ליש"ט/דולר

גרף תחזית ליש"ט/דולר

דולר/ יאן יפני

בדומה לסקירותינו בעבר, אין שינוי בהערכתנו, לפיה התנודות בשער היאן היפני תואמות את מדיניות הממשל היפני אל מול הממשל החדש בארה"ב. חולשת היאן הפורץ את רף 112.5 מורה על פוטנציאל תנועה לעבר רמות השיא שבקרבת 117 שנסחרו בשלהי שנת 2016 ואף לרמות השיא של שנת 2015 כאשר היאן נסחר בקרבת רמת ה 124 יאן לדולר. חולשת היאן תואמת את תמונת המצב של הדולר אל מול הליש"ט הנחלשת. חולשת היאן צפויה בקרוב לאתגר את הממשל ביפן שכן הדבר עומד בסתירה למדיניות ארה"ב לפיה שער החליפין הינו מרכיב בעל חשיבות בשמירת תנאי סחר ראויים למשק בכלל ולתעשייה בפרט.

 נציין כי לחולשת היאן בתקופה של עליות בשוק המניות ביפן קיים הסבר במישור התזרימי כאשר משקיעים במניות מבקשים לגדר את החשיפה המטבעית ומוכרים יאנים. מהלכים אלו תרמו לתנודות בשער היאן. לממשל היפני, הפועל לעידוד הפעילות הכלכלית בכלל והיצוא בפרט, אינטרס בחולשת היאן כצעד תומך בעידוד היצוא ושיפור תנאי הסחר של התעשייה המקומית, אולם, הרצון לשמר תנאי סחר הוגנים עם שותף הסחר הגדול – ארה"ב, תומך בהימנעות מהתערבות בקביעת שע"ח. להערכתנו, על אף האמור, הממשל היפני צפוי לבלום תנועת התחזקות חריגה ומשמעותית של היאן כפי שעשה בעבר (בעבר התערב הבנק  סביב רמת ה 100 יאן לדולר). בטווח הקצר, כפי שפירטנו רבות ובהרחבה היאן היפני, צפוי לנוע בתחום שערים רחב. 

כאשר בזמנים של אי וודאות בשווקים, הביקוש ליאן היפני הינו ביטוי לחיפוש אחר "אי מבטחים". כיום, כאשר משקיעים מבקשים לגדר סיכונים ולצמצם את החשיפה מפעילותם בשוקי ההון הדבר תומך בחולשת היאן, בעוד כאשר יבקשו המשקיעים לצאת ממניות ביפן ולסגור את ההגנות שבוצעו, מימוש פעולות גידור והחזקה בנכסים יתמכו בחוסנו של היאן. להערכתנו טמון במשבר עם צפון קוריאה פוטנציאל התורם אף הוא לחולשת היאן, כמו גם הציפיה לעליה בריבית הדולר ובעתיד הקרוב גם במטבעות מרכזיים נוספים תורם לעסקות carry trade" currency" כאשר היאן משמש כמטבע אלטרנטיבי למימון זול יציב ונח.

גרף דולר/ יאן יפני

גרף תחזית דולר/ יאן יפני

פרטים והסברים באשר לבחינת החשיפות השונות וכן באשר לאסטרטגיות הניתנות לביצוע על מנת לגדר חשיפות אלו ניתן לקבל בדסק אנליסטים בפריקו בדבר פרטים נוספים באמור לעייל ניתן לפנות למשרדינו בטלפון : 6167070– 03
סקירות שוק ומידע נוסף בנושא מכשירים פיננסיים ניתן למצוא באתר פריקו    https://www.prico.co.il
אין במסמך זה משום הצעה ו/או יעוץ ו/או המלצה כל שהיא לביצוע ו/או אי ביצוע עסקה כל שהיא.
למתעניינים, יש לפנות לדסק אנליסטים לקבלת מידע ופרטים נוספים.
ט. ל. ח.
המידע דלעיל מיועד לעיונו ולשימושו הבלעדי של המנוי אין למוסרו לאחר ו/או להעתיקו בכל דרך שהיא.
כל הזכויות שמורות ©
P.O. BOX 6400 TEL-AVIV 61063 ISRAEL  
   TEL:972-3-616-7070 FAX:972-3-616-7060  
E-MAIL:INFO @ PRICO. COM
 
 

הצטרפו לניוזלטר לקבלת עדכונים

מוגש ע"י Investing.com

סקירת מחירי מתכות 18.04.2024

לסקירה לחץ כאן בPDF   טבלת מחירי מתכות *המחירים במונחי דולר לטון טבלת מלאים שערי דלקים ומטבעות נבחרים   במהלך השבוע החולף, המסחר בשווקים הפיננסיים

קרא עוד

סקירת מחירי מתכות 04.04.2024

לסקירה לחץ כאן בPDF   טבלת מחירי מתכות *המחירים במונחי דולר לטון טבלת מלאים שערי דלקים ומטבעות נבחרים   במהלך השבוע החולף, המסחר בשווקים הפיננסיים

קרא עוד